Mijnbouwlocaties zijn sinds kort opgenomen in het Register Externe Veiligheidsrisico’s (REV) en zichtbaar op de Atlas Veiligheid. Hiermee zetten wij een nieuwe stap in het toegankelijk maken van risicobronnen voor overheden, veiligheidsregio’s en andere gebruikers.

Wat is er nu beschikbaar?

Gebruikers van Atlas Veiligheid kunnen vanaf nu informatie raadplegen over de ligging en het type mijnbouwlocatie. De wettelijke basis voor deze opname staat in artikel 11.4 en bijlage VII, onder E, onder 11 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Dit artikel wijst  mijnbouwlocaties aan als risicobronnen waarvoor inzichtelijk is wat het plaatsgebonden risico is en de aandachtsgebieden er gelden.

Let op: bevat nog geen risicogegevens

De publicatie van de mijnbouwlocaties bevat op dit moment géén gegevens over het plaatsgebonden risico (PR) en de aandachtsgebieden. Ook de weergegeven terreingrens is indicatief en nog niet definitief. Het is belangrijk om deze elementen in de loop van het jaar toe te voegen en te actualiseren.

Tijdelijke placeholder

Om gebruikers te informeren over de aankomende aanvulling, toont het systeem op korte termijn een placeholder bij alle mijnbouwlocaties. Deze placeholder maakt duidelijk dat aanvullende risicogegevens nog volgen. De locatie dan al wél onderdeel van het register en zichtbaar is op de atlas.

Bevoegd gezag en bronhouder

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) treedt op als bevoegd gezag en bronhouder voor de gegevens over mijnbouwlocaties. Het ministerie levert deze informatie aan het REV.Deze informatie is dan ook zichtbaar op de Atlas Veiligheid. Bij ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van een mijnbouwlocaties verzoekt het ministerie van KGG om vooraf contact op te nemen. Hiermee verkrijgt de aanvrager van de juiste en meest actuele informatie over de externe veiligheidssituatie. Contact is mogelijk via mijnbouwvergunningen@minezk.nl