De eerste leveranciersbijeenkomst voor het Informatiemodel Externe Veiligheid (IMEV) vond plaats op donderdag 28 oktober. Het was de eerste hybride bijeenkomst van het beheer IMEV. Wat betekende dat een deel van de deelnemers vanuit huis meeluisteren. En het andere deel live meedoet vanuit de Jaarbeurs in Utrecht. Het was voor iedereen even wennen. Maar eenmaal begonnen, verliep het heel goed. Was jij er niet bij? Lees snel terug wat er besproken is.

Waarom een leveranciersbijeenkomst?

Het wisselen van gedachten over het beheer van het Informatiemodel Externe Veiligheid (IMEV) en de rol van leveranciers daarbij. Dit model heeft het ministerie van IenW laten ontwikkelen voor de uitwisseling van data tussen gebruiker en register. Geonovum beheert dit model in opdracht van het ministerie. De 1.0 versie van het IMEV is sinds kort klaar. Reden voor een klein feestje! En een goede aanleiding om eens met softwareleveranciers van gedachten te wisselen. Wat vinden zij van het IMEV?

In Utrecht waren de volgende VTH-leveranciers aanwezig: Stadsbeheer, REM en Roxit van de branchevereniging Geobusiness Nederland. En het REV-programma (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Geonovum, Geodan, Rijkswaterstaat). Online deden nog twee softwareleveranciers (REM en Stadsbeheer) en iemand van het REV-programmateam (Rijkswaterstaat) mee.

Waar hadden de deelnemers het over?

Tijdens de bijeenkomst werd vanuit de wet- en regelgeving steeds verder ingezoomd, tot op het niveau van het IMEV. Een presentatie over het model door Paul Janssen (Geonovum) bood een helder inzicht. De ontwikkelaar gaf een demonstratie met heldere toelichting over het REV. Het REV is bijna af. De komende tijd vullen het REV-programmateam en de bronhouders het REV. Hierbij komt de basisvulling vanuit het RRGS. Op termijn is het de bedoeling dat de data die bij de (gedelegeerd) bronhouders is geregistreerd, via een automatische koppeling tussen twee computers (API) direct in aan het REV wordt geleverd. Om dit mogelijk te maken, moeten de gedelegeerd bronhouders beschikken over een eigen bronsysteem. Het REV-programmateam ziet hiervoor het VTH-systeem als een van de kansrijke oplossingen.

De software leveranciers hebben opmerkingen over het IMEV. Zij wijzen er op dat veel van de benodigde REV-data, nog niet in de VTH-systemen worden opgeslagen. Op dit moment is dat slechts 5%. Voor dit mogelijk is, zal het nodige ontwikkeld moeten worden.

De meeting sloten de deelnemers af met een borrel. Tijdens de borrel was er ruimte om na te praten over het IMEV en de vervolgstappen. Geonovum kijkt terug op een geslaagde eerste bijeenkomst van leveranciers.

Tijdens de bijeenkomst vierden het Geonovum en het REV-programmateam feestelijk de 1.0 versie van het IMEV.

IMEV v1.0 op het web: https://geonovum.github.io/imev-werkomgeving/

Heb je nog vragen?

Stuur jouw vraag naar het REV@rws.nl. En houd de REV-agenda in de gaten voor interessante vervolgbijeenkomsten.