In de Atlas werkconferentie van dit jaar was een workshop met als onderwerp “de kunst van het framen”. Bij “framen” gebruik je specifieke taal om een boodschap strategisch over te brengen. Sarah Gagenstein van Taalstrategie nam deelnemers mee in de kunst van het framen.

Frameloos communiceren kan niet, leren de deelnemers. Door slim te framen, dus gebruik te maken van de onbewuste kracht van taal en beeld, wordt communicatie aantrekkelijker en duidelijker en daarmee effectiever. Daarom kun je het beter bewust gebruiken.

Aan de hand van drie activiteiten werden veel gebruikte frames over externe veiligheid blootgelegd. Voorbeelden in deze workshop waren LPG, buisleidingen en het basisnet. Met fragmenten uit krantenkoppen, overheidswebsites maar ook reclameboodschappen nam Sarah de deelnemers mee. Zo ontstond gedurende de workshop een levendige discussie over de kracht van frames in de boodschappen.

Taalstrategie heeft 10 tips geformuleerd om te gebruiken bij de communicatie over risico’s. Voor iedereen die meer wil weten over frames bij risicommunicatie zijn deze in een handige handout samengebracht. Deze tips gaan we ook gebruiken bij het maken van de bijsluiters bij de verschillende REV-activiteiten in de Atlas Leefomgeving.

Download