Op 14 september 2023 woonden wij, Jasmijn Otte en Nienke Schuur, met een deel van het team Register Externe Veiligheid de Werkconferentie Atlas Leefomgeving bij. We namen een vroege trein, maar dat was het zeker waard! De locatie was een voormalig pakhuis, het Keilepand, in de oude haven van Rotterdam. Aan het pakhuis zelf was weinig gedaan, mede daarom een toffe locatie. We ontdekten dat deze plek vol zit met verschillende interessante bedrijven uit zowel de maakindustrie als de creatieve sector.

Marktplein

Onze dag begon met het opzetten van onze stand op het marktplein. Het doel was om mensen te informeren over het Register Externe Veiligheid. Zelf bezochten we ook de andere stands, zoals de dilemmatafel. Daar hadden we erg leuke gesprekken.

Verschillende workshops

Na de officiële opening namen we deel aan verschillende workshops. De onderwerpen varieerden van "De stadsdokter: Laten we onszelf en de stad genezen" tot "Wat kunnen we leren van rampsporen in ons landschap?". In de tweede ronde van workshops namen Nienke en Frans het podium, of eerder ‘betraden ze de bubbel’, om een presentatie te geven over het REV. Ze deelden waardevolle informatie over de veiligheid van opslag, transport en het gebruik van gevaarlijke stoffen. Daarbij legden ze uit hoe een veilige omgeving wordt gewaarborgd en spraken over externe veiligheidsrisico's.

Puzzelen met kaarten

Vervolgens ging de groep zelf aan de slag met een casus. In deze casus moest de groep 'adviezen' geven over de externe veiligheid in verschillende gebieden van Nederland. Daarbij moest gebruik gemaakt worden van de Externe Veiligheidskaarten op de Atlas Leefomgeving. Een voorbeeld was: hoe ga je om met de bouw van een ziekenhuis op een aangewezen kavel, als een deel van de kavel binnen het aandachtsgebied van de snelweg valt?

Het was even puzzelen op de mobiele telefoons, bijvoorbeeld met het in- en uitzoomen en het filteren van kaarten. Uiteindelijk lukte het om na de instructies en wat onderlinge hulp om de 'adviezen' te geven. Het was leuk om deze kaarten tijdens de workshop te gebruiken, en het zette de groep en onszelf zeker aan om eens naar onze eigen woonwijk te kijken via check je plek.

Na de derde workshopronde en de afsluitende sessie konden we genieten van een verfrissende borrel. Daarna pakten we onze stand weer in en keerden we huiswaarts!